Skip to main content

Aceasta a fost achitata in vederea acoperirii daunelor cauzate de un incendiu, precizeaza UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

De altfel, incendiul este cauza generatoare a celor mai mari 5 daune achitate in 2020 in baza politelor destinate locuintelor. Anul trecut, valoarea acestui top 5 a fost de aproximativ 4.6 milioane lei, in crestere cu 66% fata de valoarea inregistrata in 2019.

„Aceste realitati confirma importanta protejarii unuia dintre cele mai importante bunuri pe care le avem – locuinta. Conform statisticilor, peste 95% dintre romani sunt proprietarii casei in care locuiesc. Cu toate acestea, la nivel national, sub 20% din totalul locuintelor sunt asigurate printr-o polita de asigurare facultativa”, a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.

In timp ce asigurarea obligatorie a locuintei PAD acopera riscurile catastrofale de cutremur, inundatii si alunecari de teren, pana la limita de 20.000 EUR / 10.000 EUR (in functie de tipul constructiei), o asigurare facultativa acopera, in plus, riscuri precum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuintei.

Mai mult, politelor facultative li se pot atasa si clauze speciale, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, asigurarea aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (cum ar fi pagubele provocate vecinilor). Spre exemplu, avariile accidentale ale instalatiilor interioare au generat 23% din numarul dosarelor de daune achitate in ultimii 2 ani de catre asiguratorii Membri UNSAR.

„Asigurarile ofera protectie financiara inclusiv pentru riscuri cu o frecventa foarte ridicata de producere, dar un impact relativ moderat, insa care creeaza neplaceri si genereaza costuri suplimentare multor familii. Prin urmare, accesarea unei solutii de asigurare poate fi un sprijin important in cazul unor situatii neprevazute”, a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.