Skip to main content

In primele trei luni ale acestui an, romanii au ales protectia oferita prin asigurarile de viata, mai mult decat au facut-o in fiecare dintre perioadele similare din ultimii 5 ani. Astfel, volumul primelor brute subscrise pentru acest segment a inregistrat o crestere de 11,6% fata de trimestrul I din 2020, depasind nivelul de 688 milioane lei.
De altfel, aproape o treime dintre romani si-ar plasa disponibilitatile financiare in asigurarile de viata, cu 6 p.p. mai mult decat in 2020, conform celei mai recente cercetari sociologice realizate de UNSAR impreuna cu IRES. Primele trei motive care i-ar determina pe romanii care nu s-au asigurat inca sa incheie o asigurare de viata le reprezinta veniturile mai mari (35%), o experienta nefericita a unui cunoscut a carui familie a fost afectata (31%) si o informare mai buna despre beneficiile asigurarilor (27%).
Cu toate acestea, ponderea asigurarilor de viata in totalul sectorului de profil din Romania se afla la un nivel modest comparativ cu celelalte state analizate ale Uniunii Europene. Daca in Romania asigurarile de viata reprezentau la nivelul anului 2020 circa 19% din piata, cu o medie in tarile din Europa Centrala si de Est de peste 31%, in alte tari din Europa procentul depaseste 50% – ceea ce indica in continuare potentialul deosebit al pietei locale, dar mai ales deficitul de protectie a populatiei din tara noastra.

“Rolul fundamental al asigurarilor de viata este sa ofere protectie financiara, precum si modalitati de economisire pe termen lung. Dezvoltarea acestui sector ar putea sustine o societate echilibrata, mai putin vulnerabila din punct de vedere financiara”, a declarat Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR.

Un acces mai bun al consumatorilor la instrumente de protectie, economisire si investire ar putea duce la consolidarea nivelului de responsabilizare si la reducerea deficitului de protectie.

“Perspectivele de dezvoltare a sectorului pot fi amplificate mai ales in contextul in care se introduc politici stimulatoare de consolidare a pietei, precum deductibilitati fiscale pentru asigurarile de viata cu componenta exclusiva de protectiea”, a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.

Populatia Romaniei continua sa fie extrem de vulnerabila in fata riscurilor, conform studiului Asigurarile de viata, instrument de protectie pentru familie, realizat pentru UNSAR de catre un grup de experti independenti – ale carui rezultate au fost deja date publicitatii.

Conform analizei, pentru multe familii din tara noastra, producerea unui eveniment nedorit (accident, imbolnavire – ce se pot solda chiar si cu un deces) ar duce la o scadere puternica a nivelului de trai. Astfel, asigurarile de viata sunt o solutie concreta si usor accesibila pentru reducerea vulnerabilitatii familiilor si a dezechilibrelor sociale, completand astfel protectia oferita de sistemul public.