Skip to main content

Restrictiile si masurile impuse pe fondul pandemiei COVID-19 se relaxeaza, insa companiile financiare le-au transmis angajatilor ca vor implementa permanent un tipar mixt de lucru, combinand munca de acasa cu cea de la birou. In acest context, FSB (the Financial Stability Board) sustine ca firmele financiare vor fi nevoite sa isi consolideze apararea impotriva atacurilor cibernetice, care, in ultima perioada, au crescut semnificativ pe fondul pandemiei COVID-19.

FSB, entitate care coordoneaza regulile financiare pentru grupul de natiuni G20, subliniaza ca munca de la distanta va ramane in continuare, intr-o anumita forma, in industria serviciilor financiare, si nu numai. „Cele mai multe structuri cyber nu aveau in vedere un scenariu de lucru la distanta aproape universal si exploatarea unei astfel de situatii de catre infractorii cibernetici”, a punctat FSB, intr-un raport inaintat ministrilor G20 si bancilor centrale.

Pandemia COVID-19 a fost primul test major pentru normele financiare mai dure implementate dupa criza financiara globala din 2008 si, conform FSB, cele mai multe parti ale sistemului financiar au facut fata cu brio acestei provocari. Iar asta, in conditiile in care, amenintarile cyber – precum phishing, ransomware si malware -, au crescut de la mai putin 5.000/saptamana in februarie 2020, la peste 200.000/saptamana in aprilie.

„Institutiile financiare au fost, in general, rezistente, dar acestea ar putea fi nevoite sa ia in considerare o ajustare a proceselor de gestionare a riscurilor cibernetice, raportarea incidentelor cibernetice, activitati de raspuns si recuperare, precum si gestionarea serviciilor oferite de furnizori terti, cum ar fi serviciile tip cloud”, subliniaza the Financial Stability Board.

FSB va publica, in octombrie 2021, un raport final, care, printre altele, va stabili si urmatorii pasi in acest sens. The Financial Stability Board a inaintat cateva propuneri pentru consolidarea rezilientei fondurilor de pe piata monetara, care, in timpul provocarilor cu care s-a confruntat piata anul trecut, au suferit un nivel sever de stres.