Weekendul trecut (ultimele 72 de ore), la nivel national, pompierii militari au intervenit in 15 judete si in municipiul Bucuresti, pentru inlaturarea efectelor negative generate de vremea rea, a anuntat IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. In acest timp au fost inundate zeci de caze, au cazut copaci si au avariat masini, inclusiv in Capitala, iar circulatia rutiera a fost afectata.
In cursul ultimelor trei zile, au fost emise peste 90 de atentionari hidrometeorologice imediate care au vizat, in general, scurgeri importante pe versanti si viituri rapide pe raurile mici, precipitantii abundente, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si, izolat, grindina.
Cu eforturi sustinute, pompierii au actionat in sprijinul populatiei si administratiei publice locale pentru evacuarea apei din 30 case, 65 curti, 31 subsoluri/beciuri. Totodata, din cauza vantului puternic, 12 copaci au avariat 6 autoturisme, fiind nevoie de interventia salvatorilor pentru degajarea acestora.
Din cauza precipitatiilor abundente si a aluviunilor acumulate pe carosabil, circulatia rutiera a fost temporar afectata pe 1 drum national ( DN 73C/VL) si pe 15 artere de circulatie din municipiile Bucuresti si Sibiu, insa situatia a fost remediata in scurt timp, traficul rutier fiind reluat in conditii de siguranta.
Concomitent cu misiunile de inlaturare a efectelor produse de vremea nefavorabila, in ultimele 3 zile, pompierii au acordat masurile de prim ajutor pentru 3.873 de persoane si au actionat pentru stingerea a 114 incendii, precum si in cazul a peste 730 interventii, in sprijinul comunitatilor. Totodata, echipajele de descarcerare au fost solicitate sa intervina pentru extragerea persoanelor implicate in 21 accidente rutiere.
De asemenea, evolutia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizata la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibila dislocarea in judetele afectate a fortelor si mijloacelor din alte zone in care nu sunt inregistrate situatii de urgenta. Informatii despre modul de comportare in cazul producerii unor situatii de urgenta sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obtinute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicatiei DSU, care poate fi descarcata gratuit din Google Play Store si AppStore.
Protectia in caz de inundatii
Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.
In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aproximativ 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%. La nivel national, peste 1,8 milioane de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul lunii mai 2021.
De asemenea, masinile avariate de apa sau copacii cazuti pot fi reparate in baza politei facultative CASCO.
Insa, Primaria Sectorului 4 a anuntat ca cetatenii Sectorului 4 care in urma furtunii violente de vineri dupa-amiaza au suferit pagube la autoturisme vor fi sprijiniti in procedura de recuperare a daunelor pe care ploaia si vantul puternic le-au produs masinilor parcate pe domeniul public.
Toti proprietarii de masini aflati in aceasta situatie se pot adresa Primariei Sectorului 4, care in functie de specificul fiecarei situatii, va identifica solutii pentru acoperirea costurilor de reparatii a autovehiculelor avariate. Acestia sunt rugati ca incepand de luni, 14 iunie, orele 08.00, sa apeleze call-center-ul Primariei Sectorului 4 la numarul de telefon 021.9441, iar operatorii le vor explica pasii ce trebuie parcursi pentru intocmirea dosarelor de despagubire.